Різдвяні пряники 

Без пряників складно собі уявити повний асортимент домашньої випічки, і недарма. Це зручно, смачно, різноманітно, дуже ароматно (особливо це стосується імбирних та інших пряних виробів з цілим набором спецій) і святково. Така випічка доречна також і до буденного столу, до затишних чаювань, а якщо подумати над тематичним і гарним пакуванням – то пряники можуть стати і душевним та стильним подарунком. До вашої уваги підбірка різних рецептів домашніх пряників, яка допоможе отримати дійсно хороший результат і потішити себе чи своїх близьких.

 

Пряники шоколадні

Інгредієнти:

  • 200 мл молока;
  • 220 грам цукру;
  • 340 грам борошна (100 г на заварку + 240 в основне тісто);
  • 35 грам олії (без різкого запаху, нейтральної);
  • 1 яйце;
  • 50 грам какао;
  • 15 грам розпушувача;
  • ⅓ ч.л. соди;
  • дрібка солі;
  • 1 ч.л. кориці;
  • 3-4 краплі мигдалевої есенції (можна не використовувати чи вибрати іншу на свій смак)
  • 150 грамів цукрової пудри;
  • 1-2 ч.л. лимонного соку.
  1. Молоко нагріти майже до кипіння, у окремій посудині перемішати борошно і цукор, залити гарячим молоком і розмішати до однорідності. Суміш остудити до кімнатної температури.
  2. До суміші додати жовток, олію, есенцію та всі сухі інгредієнти (їх можна попередньо змішати в окремій посудині). Замісити тісто, воно має бути липким, досипати борошно не потрібно, щоб не отримати тверді пряники.
  3. Духовку розігріти до 180 градусів. Тісто викласти на робочу поверхню, присипану борошном. Старайтесь підсипати якомога менше борошна, ідеально розкатувати тісто на силіконовому килимку. Розкатати тісто в пласт товщиною 0,5-0,7 см, вирізати пряники бажаної форми. Ці пряники підростають, тому краще обирати прості форми без деталізації (круг, трикутник, зірка). Пряники викласти на деко, застелене пергаментом, випікати 10-12 хвилин (орієнтуйтесь на роботу саме вашої духовки). Готові пряники мають підрости та схопитись, але не стати  занадто
  4. твердими (це не печиво, вони не мають бути хрусткі).
  5. Готові пряники остудити. Для глазурі легенько збити білок 1 яйця, додати 150 грамів пудри і вимішати до однорідності. Додати лимонний сік і ще раз вимішати. Глазур для пряників має лишатись текучою. За допомогою кулінарного пензлика покрити пряники цією помадкою і розкласти для застигання, підсихає вона доволі швидко.
  6. Нагріти чай, заварити каву – і насолоджуватись ароматними пряниками. Це надзвичайно вдалі пряники, м’які, з тоненькою скоринкою, шоколадні, з ароматом кориці і мигдалю. Спеції дуже збагачують смак пряників, тож не варто ними нехтувати. Вихід з порції – орієнтовно 800 грам. Зберігати у герметичній ємності, тоді пряники будуть залишатись свіжими декілька днів.

 

Основа взята з рецепта Anna Kuyun (група Рецепти файних господинь,

https://www.facebook.com/groups/443732229149382/posts/1388868214635774)

 

Відповіді